09 märts 2010

Magus pärmitaigen

Sellest kogusest taignast saab ühe väiksema kringli, 12 kaneelisaia või 15 kreemisaia.

25 g pärmi
2,5 dl piima
1 dl suhkrut
veidi soola
0,5 tl jahvatatud kardemoni 
1 väike muna
6-7 dl nisujahu*
75 g pehmet võid

Pudenda pärm kaussi, lisa veidi käesooja piima ja lahusta selles pärm. Kalla juurde ülejäänud piim, sool, suhkur, kardemon ja pool jahukogusest ning sega korralikut läbi. Lisa muna ja järk-järgult teine pool jahust ja sõtku. Viimaks lisa ka tükkhaaval toasoe või ning sõtku seni kuni taigen ei jää kausi ja käte külge kinni. Kata kauss rätikuga ja tõsta sooja kohta umbes 1 tunniks kerkima.
Sõtku kerkinud tainast kergelt jahusel laual ja rulli laiali. Vormi soovitud kujuga saiakesed ja pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase 15-20 minutit kerkida. Pintselda saiu lahtiklopitud munaga ja küpseta eelsoojendatud ahjus 200-220* juures 10-30 minutit (oleneb saiade suurusest).

* umbes 1/3 jahukogusest võib asendada kas täistera-, rukki-, odra- või kaerajahuga. sellisel juhul peab arvestama, et taigen pole nii hästi rullitav kui ainult nisujahust tehtud.

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails

NB!

Siinses blogis leiduvad materjalid on autoriõiguse tähenduses autorikaitse objektiks ja materjalide kasutamine kommertseesmärkidel ilma autori loata on keelatud. Muul eesmärgil kasutades lingi palun algsele postitusele.