21 jaanuar 2010

Viineripirukad ja juustusaiad

Tegin paar päeva tagasi oma laste tellimusel viineripirukaid. Mulle meeldib pärmitaigen, sest see on üsna "lollikindel" ja õnnestub alati. Pealegi ei ole küpsetised rasvased ja pärm sisaldab väga palju kasulikke aineid. Et pirukad oleks veidike veel kasulikumad, siis kasutan ma alti ka täisterajahu (seekord siis hästi peeneks jahvatud nn. sepikujahu). Sellest kogusest saab 30 pirukat.


400 g sepikujahu
500 g nisujahu
50 g presspärmi (kotike kuivpärmi, Nordic)
3 dl piima
2 dl vett
1 spl suhrut
1 tl soola
50g võid+ 1 spl õli
viinereid
juustu

Pudenda pärm kaussi. Soojenda piima ja vee segu käesoojaks (37*). Lahusta pärm väheses vedelikus ja kalla juurde ülejäänu. Lisa suhkur, sool ning suurem osa jahudest, sõtku ühtlaseks. Seejärel lisa pehme või ja õli ning ülejäänud jahu (tainas peab jääma pehme, mitte puine) ja sõtku tainast seni kuni see lööb kausi küljest lahti ja käsi on puhas. Kata kauss rätikuga ja tõsta sooja kohta ning lase kerkida umbes tund. Pane kerkinud tainas jahuga ülepuistatud töölauale ja sõtku läbi.
Rulli õhukeseks, pane peale viiner tõsta peale taignaserv ja lõika noaga pirukas välja.
Juustusaiade tarvis rulli taigen õhukeseks, puista peale riivjuustu ja keera rulli (nagu kaneelisaiad). Lõika sellest rullist parajad tükid ja veereta pallideks.
ase pannil 15-20 minutit kerkida, määri üle lahtiklopitud munaga ning küpseta eelsoojendatud ahjus 225* juures 15-20 minutit või seni kuni pirukad näevad küpsed välja.

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails

NB!

Siinses blogis leiduvad materjalid on autoriõiguse tähenduses autorikaitse objektiks ja materjalide kasutamine kommertseesmärkidel ilma autori loata on keelatud. Muul eesmärgil kasutades lingi palun algsele postitusele.