Viimased päevad on meie kodu olnud tõeline laatsaret, kõik pereliikmed on olnud järgemööda haiged. Aga süüa ju ikka tuleb, kuigi isu eriti pole. Täna küpsetasin värsket saia mida me sõime meega ning jõime kuuma piima peale... väga hää rohi oli ;)
1 suur sai
450 g nisujahu
1 tl soola
0,5 pakki (6 g) kuivpärmi või 25 g presspärmi
3 dl sooja vett
0,5 dl õli
1 spl vedelat mett
1 muna
Sega jahu, kuivpärm ja sool. Sega mõõtekannus soe vesi, õli, mesi ja enamus lahtiklopitud munast (jäta veidi muna määrimiseks). Kalla kuivainete hulka ning sega ja sõtku ühtlaseks.
Kata tainakauss puhta köögirätikuga ning lase soojas kohas kaetult umbes 30 minutit kerkida.
Sõtku tainas kergelt läbi, vormi piklikuks pätsiks ning tõsta küpsetuspaberiga vooderdatud 30 cm piklikusse leivavormi. Lase veel kaetult 30 minutit kerkida.
Pintselda saiapäts pealt ülejäänud munaga ning küpseta 200-kraadise ahju allosas 30-35 minutit, kuni sai on kenasti kerkinud ja pealt kuldne.
Lase rätiku all jahtuda.
Retsept nami-namist
4 kommentaari:
Tere!
Tahaksin ka sellist saia küpsetada, aga ma pole mitte kunagi kasutanud kuivpärmi (ei kujuta ettegi, millisest riiulist ja millises pakendis seda otsida tuleks).
Kui suur kogus presspärmi vastab ühele pakile kuivpärmile?
Kuivpärmi võib leida samast kohast kust tavalistki pärmi (näiteks rimis) või hoopiski maitseainetega samast vahest (selver).
Mina kasutasin Nordicu kuivpärmi ja selle üks pakk (12g) vastab 50 g presspärmile; Veski Mati kuivpärmi üks pakike (11 g) aga 30 g-le presspärmile
Ma tegin ka siis saia. Asendasin ainult kuivpärmi presspärmiga ja mee suhkruga. Väga-väga hea tuli. Ma vist ei lähegi enam poodi saiaostma:)
tubli! mina ka poest ei osta... kui just poepidajad ise ei küpseta ja müüki ei too ;)
Postita kommentaar