12 mai 2010

Pisarakook

Üks minu ema nn firmaroog :) mingi aeg sai seda liigagi tihti söödud! Täna kasutasin täidiseks rabarberit, aga ideaalselt sobivad ka kõik muud marjad ja puuviljad või lihtsalt paksem moos (siis peab suhkru kogust muutma).


Põhi:
4 munakollast
1,5 dl suhkrut
1,5-2 dl hapupiima või maitsestamata jogurtit
50 g võid (sulatada)  
3 dl jahu
0,5 tl soodat
0,5 tl küpsetuspulbrit 

Täidis:
~400 g rabarbereid (2 suurt vart) 
0,5 tl kaneeli 
2 spl suhkrut 

Kate:
4 munavalget
1 dl peenikest suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut

Esmalt koori ja tükelda rabarbeid väikesteks tükkideks. Sega kaneeli ja suhkruga ning jäta seisma.
Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks. Sega omavahel kuivained. Sega jogurt ja jahtunud sulavõi munavahule, sõelu hulka kuivained. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud suuremasse lahtikäivasse vormi (30 cm) või väiksemale ahjuplaadile ning küpseta eelsoojendatud ahjus 180-kraadi juures 15-20 minutit kuni põhi on tikuga katsudes küps. Siis laota põhjale rabarberid ning pane ahju tagasi ja keera kuumus 220* peale (rabarberid peavad kuumenema ja veidi pehmenema). Samal ajal vahusta munavalged tugevaks vahuks ja nirista hulka suhkrud. Eemalda koogivormilt serv ja lükka paber kaugemale, siis määri munavalgevaht rabarberitele ja pane uuesti ahju umbes 5 minutiks või seni kuni munavalge hakkab pealt veidi tumedamaks muutuma (ära ära kõrveta!)
Jahtudes ilmuvad peale nn. pisarad. Kooki lõika märja noaga, siis ei kleepu kreem noa külge ;)


8 kommentaari:

aniitram ütles ...

Mmmm...järjekordne asi, mida rabarberist tegema peaks :)

Liilia ütles ...

just! :D

KOGUKOND ütles ...

Tegin täpselt retsepti järgi ja kook lausa sulas suus. Fantastiline.

Liilia ütles ...

seda on rõõm kuulda! mul on ka nädalavahetuseks üks pisarakook plaanis.

Unknown ütles ...

Tegin juba teist korda seda kooki, aga pisaraid koogi peale ei tekkinud või siis mõni üksik... Oskate aidata või soovitada, milles asi võiks olla?

rutt ütles ...

Olen ka mitu korda teinud. Esimesel korral tuli vähem pisaraid, teisel korral tegin väiksema koguse sama vormiga ja pealmine kiht jäi õhukesem, siis ka rohkem piisku. Võibolla Sul, Sirje, väga paks kiht seda munavalget ja seetõttu ei tule?

Liilia ütles ...

Äkki oli vahepealne täidis liiga magus? mina olen täheldanud et rohkem pisaraid tekib just hapukama täidisega.

KuuseOkas ütles ...

Proovisin siis ka ja täitsa hea tuli :) Olen alati pisarakooki plaadikoogina söönud, aga vormis ka täitsa tip-top. Põhjas asendasin 1/3 nisujahust täistera kaerajahuga, sest mulle lihtsalt maitseb see..ja kaneeli panin põhja hulka ka. Munavalge vaht tuli ainult veidi kummaline, aga see võib mu meetoditest tuleneda :D

Related Posts with Thumbnails

NB!

Siinses blogis leiduvad materjalid on autoriõiguse tähenduses autorikaitse objektiks ja materjalide kasutamine kommertseesmärkidel ilma autori loata on keelatud. Muul eesmärgil kasutades lingi palun algsele postitusele.