30 aprill 2011

Täidetud küpsis "Pähkel"


Midagi lapsepõlvest, midagi milleta ei möödunud ükski suurem sünnipäev või muidu tähtis sündmus.... kuni tulid uued võimalused ja pähklirauad kapipõhja roostetama tõsteti. Nüüd aga sai rauad välja otsitud, puhtamaks küüritud, nami-namist retsept leitud ja tööle asutud. Täielik nostalgia ;)

Pähklikoored:
200 g võid
1 dl suhkrut

noaotsatäis soola
2 muna
6 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
 

Täidis:  
300 g suhkruga kondenspiima
küpsisepuru*


Muretaina tegemiseks hõõru pehme või suhkru ja soolaga vahule, siis lisa ükshaaval edasi vahustades munad. Lisa juurde küpsetuspulbriga segatud jahu ning sega ühtlaseks tainaks.
Lase tainal 30 minutit külmkapis taheneda.
"Pähklipoolikute" küpsestamiseks kuumuta spetsiaalsed pähklirauad pliidil mõlemalt poolt. Kui pähklirauad on kuumad, siis aseta igasse vormi umbes kreeka pähkli suurune kogus muretainast ja vajuta rauad kinni.
Küpseta pähklipoolikuid mõlemalt poolt (st keera vahepeal pähkliraudu) mõõdukal kuumusel, kuni muretainast pähklikoored on kaunilt helepruunid.
Eemalda küpsenud pähklipoolikud ettevaatlikult vormi seest, lõika veel kuumalt liigne serv ära ja hoia alles. Enne täitma asumist lase jahtuda.

Täidideks pudista pähklipoolikutelt äralõigatud ääred ning praagid poolikud ja sega kondenspiimaga, vajadusel pudista juurde küpsisepudi või jahvataud pähkleid. Täidis ei tohiks olla liialt kuiv.
Täitmiseks täida mõlemad pähklikoorepooled triiki kondenspiimakreemi täis ning suru kaks pähklipoolikut omavahel kokku.
Pane paariks tunniks külmkappi seisma, kus täidis taheneb ja küpsis veidi pehmeneb.

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails

NB!

Siinses blogis leiduvad materjalid on autoriõiguse tähenduses autorikaitse objektiks ja materjalide kasutamine kommertseesmärkidel ilma autori loata on keelatud. Muul eesmärgil kasutades lingi palun algsele postitusele.