27 august 2010

Kodukootud ketšup

Isetehtud ketšupit pole ma enam mitmeid aastaid teinud ja söönud, sest mugavam on ju poest osta. Ma ise eriti ketšupit ei armasta, aga mu lapsed sööksid vist kõike toite sellega. Kuigi see ketšup ei jää nii punane ja mitte nii ühtlase tekstuuriga kui poest ostetud, siis minu jaoks on kõige olulisem et ta maitseb ka minu lastele ja pealegi ei sisalda ühtegi üleliigset E-d. Nüüd luban neil kergema südamega igale toidule ketšupit panna :)
Tegin muidugi originaalretseptist, mis on pärit minu ema räbaldunud retseptikaustast, mõned muudatused. 

ca 3 liitrit ketšupit:
2,5 kg küpseid lihavaid tomateid
300 g hapusid õunu 
150 g sibulaid
50 g juursellerit
100 g petersellijuurt
1 punane paprika
1 värske tšilli
3 küüslauguküünt
2 spl soola
4 spl suhkrut
1 spl äädikat
0,5 dl õli
10 tera nelki
10 tera vürtsi
0,5 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl jahvatatud muskaati
0,5 tl jahvataud musta pipart

Puhasta õunad, seller ning petersell ja keeda nad väheses vees pehmeks.
Eemalda paprikalt ja tšillilt seemned ning tükelda. Puhasta ja tükelda ka sibul ning küüslauk. Lõika tomat tükkideks.
Kuumuta paksupõhjalises keedunõus õli ning hauta selles sibul ja küüslauk kuldseks, lisa paprika ja tšilli ning vürtsid. Hauta veidi ning siis lisa tükeldatud tomat. Keeda tasasel tulel kuni tomat pehmeneb. Sega juurde õuna-sellerisegu ning püreesta nuimikseriga. Hõõru läbi sõela, et eemaldada tomatikoored ja -seemned.
Keeda väiksel tulel 30-40 minutit et ketšup pakseneks. Maitsesta vastavalt oma maitsele soola, suhkru ja äädikaga ning vala kuumalt steriliseeritud purkidesse või pudelitesse. Sule koheselt õhukindlalt ja säilita jahedas.

8 kommentaari:

Mari-Liis ütles ...

see võib küll üks igavesti mõnus"ketšup" olla:)
ei tea jah, mis lastel selle ketšupiga on, igale pooletopitakse. mu tütar armastab ketšupisaia, õudus minu jaoks: valge saia viil ja k. peal.
sellist kastmega saiade söömise vastu mul poleks vist omalgi midagi:)

Liilia ütles ...

tasub igatahes proovida ka saiaga :D

Tullia ütles ...

Seda tahaks kohe maitsta, kuigi ma ketshupist ei hooli sugugi. Mu peagi neljaseks saav tüdruk on ka viimasel kuul hakanud ketshupit maitsema ja se vist on hakanud talle maitsema või lihtsalt on uudsuse võlu.

aniitram ütles ...

Oh, kui vinge! :D Ketšup on just see, mida ma olen mõelnud, et tahaks ise teha...aga ilmselt jõuan selleni kunagi siis, kui mul endal võimalus tomateid kasvatada on.
Vähemalt on nüüd üks põnev retseptike, kust maha piiluda :)

Liilia ütles ...

Tullia -ma võin ju maitsta pakkuda ;)

Aniitram- ma just seepärast ketšupit tegingi et mul on tomatiuputus (taimi on 25) ja lisaks andis ema ka... ühesõnaga vaaritasin eile ca 10 liitrit ketšupit :D

Tullia ütles ...

See on ahvatlev pakkumine:-) Piinlikkusega vaatasin oma eelmist postitust ja häbenen nüüd lohakuse ja kirjavigade pärast:-(

Liilia ütles ...

Tullia- kirjavead pole minu jaoks kunagi häirivad, sest ma ise teen neid pidevalt, kuigi mitte meelega :)
Aga pakkumine on tõsiselt mõeldud, eesti on ju väga väike :)

Tullia ütles ...

See on Sul hea mõte! Ehk oktoobris, siis ma olen taas kodune ja aega jälle rohkem. Vähemalt mõneks ajaks:-) Kuigi see maasikataimede pakkumine nami-s oli ka ahvatlev. Ma eelmisel kevadel istutasin natuke Polkat, aga need valmisid nii hilja.

Related Posts with Thumbnails

NB!

Siinses blogis leiduvad materjalid on autoriõiguse tähenduses autorikaitse objektiks ja materjalide kasutamine kommertseesmärkidel ilma autori loata on keelatud. Muul eesmärgil kasutades lingi palun algsele postitusele.