09 aprill 2010

Joosepi sünnipäevatort

Nagu igal aastal siis ka seekord tegin ja kaunistasin ma torti Joosepi nõudmiste järgi, tema karmi pilgu all :D Tema tingimused olid sellised - tordis peavad olema virsikud (see on tema viimase kuu vaimustus, seni ta neid  üldse ei armastanud), palju vahukoort ja küpsised ning peale peab olema tehtud kollane Ramon (see on tegelane "Autode" animafilmist). Omalt poolt lisasin ka biskviitpõhja, kuigi sellise ebatraditsioonilise õhukese ja kuivemat sorti, mis andis küpsise mõõdu välja küll :) Kahjuks ei söö meie lapsed martsipani ja nii pidingi selle auto sinna šokolaadi ja moosiga joonistama :)

Põhi:
3 muna (eralda valged kollastest)
3 spl suhkrut
veidi soola
3 spl leiget vett
3 spl jahu
3 spl tärklist
0,5 tl küpsetuspulbrit

Vahele:  
kompotivirsikust tehtud püree
1 pakk Selga šokolaadiküpsiseid

Kreem: 
4 dl rõõska koort (35%)
400 g kohupiimakreemi 
2 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
4 tl želatiinipulbrit
1 dl apelsinimahla

Kaunistuseks:
šokolaadi
virsikupüreed
autokujulisi komme

Põhi: vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks. Klopi munakollased leige vee ja suhkruga heledaks vahuks. Sega hulka pool munavalgevahust. Sega omavahel jahu, tärklis ja küpsetuspulber ning sõelu munakollasevahule, sega ettevaatlikult läbi. Sega viimasena kergelt juurde ülejäänud munavalgevaht. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (22-24 cm vormis saad kõrgema põhja, mida saab pooleks lõigata, mina tegin  suurema vormiga, et saada õhuke põhi).
Küpseta eelkuumutatud ahjus 200* juures 15-20 minutit. Lase enne kaunistamist jahtuda.

Kreemi tarvis pane želatiin külma apelsinimahlaga 5 minutiks paisuma. Vahusta koor suhkruga tugevaks vahuks, siis mikserda juurde ka kohupiimakreem ja vaniljesuhkur. Kuumuta želatiinisegu kuumaveevannis pidevalt segades kuni želatiin on sulanud, jahuta. Nirista želatiinisegu pidevalt segades kohupiima-vahukooresegu hulka.

Mina ehitasin tordi üles samas lahtikäivas vormis kus põhja küpsetasin.
Püreesta virsikud ja määri saadud segu põhjale.Siis tõsta peale pool kreemist. Laota peale šokolaadiküpsised ning kata ülejäänud kreemiga. Pane külma vähemalt 4 tunniks tarduma.

Joonista küpsetuspaberile sulataud šokolaadiga auto või mõni muu kujund ja lase sügavkülmikus ca 15 minutit taheneda. Kui šokolaadikujund on tahenenud, siis keera pilt koos küpsetuspaberiga tordile s.t kujund vastu kreemi (kui oled osav joonistaja, siis võid joonistada šokolaadiga ka otse tordile). Eemalda küpsetuspaber ja joonista vajadusel šokolaadiga üle. Auto värvisin ära virsikupüreega.
Lõpuks kaunista vastavalt soovile vahukoorega, kommidega vms. Joosep ei lubanud vahukoorega servasid üle kaunistada, nõudis sokolaadi :)

5 kommentaari:

Merike ütles ...

Palju õnne !Uhke tort.

Liilia ütles ...

suured tänud!

kardemon ütles ...

moosiga värvimine on ju hea mõte! jätan meelde!
hästi vahva tort!!!

Liilia ütles ...

moos peab ainult üsna paks ja ühtlasne olema. Ei saa küll nii uhkeid pilte maalida kui toiduvärvidega, aga lapsed võivad julgelt süüa :)

Unknown ütles ...

Tegin seda torti kahe 8 aastaseks saava poisi sünnipäevaks. Valisin kaua, kuna kutid on küllaltki pirtsakad ning tavaliselt väga kookidest ei hooli. See tort läks lastele (ja ka täiskasvanutele:P) super hästi peale, söödi mitu tükki ning kiidusõnadega kitsi ei oldud, isegi lapsed tänasid nii hea tordi eest :)
Tänan mõnusa retsepti eest, mis läheb kindlasti mul kaante vahele, et korrata. Tordi põhjaga olin ma väga rahul. Tegin põhja 26cm vormis ja ma ei ole kunagi saanud küllaltki õhukest põhja veel kaheks õhukeks tükiks lõigata. Seekord oli see nagu lapsemäng.
Pealt katsin ma riivitud piimašokolaadi ja MnM's kommidega, mis lastele nagu magnetina mõjusid :)

Related Posts with Thumbnails

NB!

Siinses blogis leiduvad materjalid on autoriõiguse tähenduses autorikaitse objektiks ja materjalide kasutamine kommertseesmärkidel ilma autori loata on keelatud. Muul eesmärgil kasutades lingi palun algsele postitusele.