Üks minu ema nn firmaroog :) mingi aeg sai seda liigagi tihti söödud! Täna kasutasin täidiseks rabarberit, aga ideaalselt sobivad ka kõik muud marjad ja puuviljad või lihtsalt paksem moos (siis peab suhkru kogust muutma).
Põhi:
4 munakollast
1,5 dl suhkrut
1,5-2 dl hapupiima või maitsestamata jogurtit
50 g võid (sulatada)
3 dl jahu
0,5 tl soodat
0,5 tl küpsetuspulbrit
Täidis:
~400 g rabarbereid (2 suurt vart)
0,5 tl kaneeli
2 spl suhkrut
Kate:
4 munavalget
1 dl peenikest suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
Esmalt koori ja tükelda rabarbeid väikesteks tükkideks. Sega kaneeli ja suhkruga ning jäta seisma.
Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks. Sega omavahel kuivained. Sega jogurt ja jahtunud sulavõi munavahule, sõelu hulka kuivained. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud suuremasse lahtikäivasse vormi (30 cm) või väiksemale ahjuplaadile ning küpseta eelsoojendatud ahjus 180-kraadi juures 15-20 minutit kuni põhi on tikuga katsudes küps. Siis laota põhjale rabarberid ning pane ahju tagasi ja keera kuumus 220* peale (rabarberid peavad kuumenema ja veidi pehmenema). Samal ajal vahusta munavalged tugevaks vahuks ja nirista hulka suhkrud. Eemalda koogivormilt serv ja lükka paber kaugemale, siis määri munavalgevaht rabarberitele ja pane uuesti ahju umbes 5 minutiks või seni kuni munavalge hakkab pealt veidi tumedamaks muutuma (ära ära kõrveta!)
Jahtudes ilmuvad peale nn. pisarad. Kooki lõika märja noaga, siis ei kleepu kreem noa külge ;)
8 kommentaari:
Mmmm...järjekordne asi, mida rabarberist tegema peaks :)
just! :D
Tegin täpselt retsepti järgi ja kook lausa sulas suus. Fantastiline.
seda on rõõm kuulda! mul on ka nädalavahetuseks üks pisarakook plaanis.
Tegin juba teist korda seda kooki, aga pisaraid koogi peale ei tekkinud või siis mõni üksik... Oskate aidata või soovitada, milles asi võiks olla?
Olen ka mitu korda teinud. Esimesel korral tuli vähem pisaraid, teisel korral tegin väiksema koguse sama vormiga ja pealmine kiht jäi õhukesem, siis ka rohkem piisku. Võibolla Sul, Sirje, väga paks kiht seda munavalget ja seetõttu ei tule?
Äkki oli vahepealne täidis liiga magus? mina olen täheldanud et rohkem pisaraid tekib just hapukama täidisega.
Proovisin siis ka ja täitsa hea tuli :) Olen alati pisarakooki plaadikoogina söönud, aga vormis ka täitsa tip-top. Põhjas asendasin 1/3 nisujahust täistera kaerajahuga, sest mulle lihtsalt maitseb see..ja kaneeli panin põhja hulka ka. Munavalge vaht tuli ainult veidi kummaline, aga see võib mu meetoditest tuleneda :D
Postita kommentaar