11 detsember 2010

Piparkoogitaigen ja -glasuur

Tunnistan ausalt et ma ei mäleta kas ma üldse kunagi poest piparkoogitaigent ostnud olengi. Lapsepõlves tegi ema ikka igal aastal vähemalt 5 kg taigent ja viimased aastad olen ma seda ise teinud. Selle tegemine on tegelikult ju väga lihtne ja piparkoogid saavad täpselt sellise maitsega ja krõbedusega nagu endale meeldib.
Minu retsept on pärit algselt ühelt ajaleheväljalõikelt, kuid olen seda ajapikku oma maitse järgi veidi kohendanud. 

1 kg taigent:
1,5 dl siirupit (2 dl suhkrut+1 dl vett)
1,5 dl suhkrut 
veidi soola
1 tl vaniljesuhkrut
2 tl kaneeli*

2 tl kardemoni*
2 tl ingveripulbrit*
1 tl jahvatatud nelki*
1 tl riivitud apelsinikoort*
200 g võid
2 muna
8-9 dl nisujahu 

0,5 tl söögisoodat 
1 tl küpsetuspulbrit


 * võid need asendanda 8 tl valmis piparkoogimaitseainega 

Mina teen siirupi ka ise, aga loomulikult võib kasuatada poest ostetud valmis-siirupit.
Siirup: pane 2 dl suhkrut sügavasse paksupõhjalisse potti ja kuumuta, kuni suhkur on pruuniks karamelliks sulanud aga ei tossa veel. Lisa ettevaatlikult (näost eemal, soovitavalt kraanikausi kohal) 1 dl keeva vett ja sega ühtlaseks, keeda keskmisel kuumusel kuni saad ühtlase siirupi (ca 5 minutit). 
Tõsta pott tulelt. Kuumale siirupile lisa ülejäänud suhkur, sool ja maitseained ning sega juurde tükeldatud või. Sega, kuni või on sulanud, siis lase jahtuda. Lisa kloppides jahtunud siirupi-võisegule ükshaaval munad. Sega söögisooda ja küpsetuspulber jahuga ja lisa vähehaaval siirupi-võisegule. Sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse, see jääb süsna pehme. 
Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus, säilib nädal (sisaldab mune).

Rulli tainas kergelt jahusel laual hästi õhukeseks ja lõika vormidega soovitud kujundid. Tõsta ahjuplaadile ning küpseta 200-kraadise ahju keskosas 6-9 minutit. 

Glasuur:
1 munavalget
200 g tuhksuhkrut
veidi sidrunimahla

Lisa tuhksuhkur vähehaaval munavalgele ja sidrunimahlale ning sega lusikaga, kuni segu on ühtlaselt valge ja läikiv. Kui soovid värvilist glasuuri- roosaks saab värvida jõhvikamahlaga, kollaseks apelsinimahlaga, porgandimahlaga oranžiks ja spinatimahlaga roheliseks.
Tee küpsetuspaberist väikene tuutu või võta väikene kilekott, otsa lõika pisike auk. Pane glasuur tuutusse ja kaunista piparkoogid vastavalt soovile.

3 kommentaari:

Merike ütles ...

tubli inimene oled.
Ootan aadressi ,et saaksid ka ikka pakikese kunagi kätte.
minukiisu@gmail.com

Unknown ütles ...

Tere!
Proovisin ka seekord ise piparkoogid 0-st alates. Tuli supertulemus!!
Soovitan soojalt teistelegi.

Palju tervisi Sulle ja Sinu perele ning toredaid algavaid pühi!!!

Jaanika Põlva koolituskaaslane

Liilia ütles ...

minukiisu- saatsin Sulle meili :)

Jaanika- isetehtud piparkoogid maitsevad alati ju hulga paremini ;) Kaunist pühadeaega Sullegi!

Related Posts with Thumbnails

NB!

Siinses blogis leiduvad materjalid on autoriõiguse tähenduses autorikaitse objektiks ja materjalide kasutamine kommertseesmärkidel ilma autori loata on keelatud. Muul eesmärgil kasutades lingi palun algsele postitusele.