13 jaanuar 2010

Leib

Leiba olen ma ise küpsetanud paar kuud. Juuretise sain oktoobri lõpus Jandralt. Plaan leiba küpsetada oli mõtetes ammu, aga kuna mul pole puuküttega ahju siis tundus elektriahjus leiva küpsetamise mõte kuidagi leiva narrimisena ja nii sai pidevalt seda algust edasi lükatud. Katsetusi erinevate lisanditega leiad näiteks Ragne blogist.
 

1liiter käesooja vett
5 spl juuretist (suur peotäis)
4 tl meresoola
1,5 dl (fariini)suhkrut
jahu tunde järgi (taigen peab olema pehme, mitte vedel ja ka mitte puine)
köömneid, seemneid (päevalille, lina, kõrvitsa), sinki jne.

Sega peotäis juuretist 1 liitri käesooja veega. Lisa juurde niipalju rukkijahu, et moodustuks hapukoore paksune kört. Kata kauss pealt rätikuga (veel parem, kui mähid kausi teki sisse) ja jäta kauss sooja kohta hapnema ca 10-12ks tunniks. Et leiva kerkimis keskkond oleks piisavalt soe on soovitatav katta kauss soojema teki või rätiga.
Õigesti käärinud juuretisel on pealmine pind vahune. Seejärel lisa paksu vahuga käärinud juuretisele 4 tl soola ja 1,5 dl suhkrut. Lisa vähehaaval juurde rukkijahu ja peotäis nisujahu (nii kerkib taigen õhulisemaks). Võid lisada ka erinevaid jahusid (linaseemne, täistera nisujahu jne.), kui ei soovi vaid rukkijahust leiba. Taigen peab jääma nii paks, et sõtkudes hakkab taigen justkui lörtsuma ja lööb kausi küljest lahti. Seejärel võta peotäis taigent järgmiseks leivateoks ning pane karbiga külmkappi (juuretis seisab külmkapis värskena ca 2-3 nädalat). NB! uue juuretise saab teha ka juuretisega valmistatud leivast ja keefirist või õunamahlast.Sega keefir/ õunamahl ja paar viilu rukkileiba. Pane vedelikku niipalju, et leivaviilud oleksid kaetud. Jäta segu paariks päevaks sooja ruumi käärima.
Ülejäänud taignale lisa soovitud lisandeid (seemneid, lihatükke, sibulat, rosinaid jne) Vormi taignast leivapätsid või pätsikesed või aseta leib võiga määritud vormi (täida taignaga 2/3 vormist. mina kasutan 1,5 liitrist keeksivormi) silu pealt märja käega ja tee sõrmega augud või triibud (need peksid kerkimise ajal kinni vajuma) ning lase rätiku all soojas kohas ca 3-5 tundi kerkida. Liiga kaua ei tohi kergitada, muidu on pärast leib hapu maitsega!

Küpseta eelkuumutatud ahjus järgnevatel temperatuuridel:
250 kraadi juures 20 min
220 kraadi juures 15 min
200 kraadi juures 15 min
180 kraadi juures lõpuni

Leiva küpsetamine võtab aega 1-1,5 tundi (olenevalt ahjust). Küpsemise ajal pane ahju leibade juurde kauss veega, siis jääb leib pealt krõbe mitte kõva. Leib on valmis kui sellel koputades kostab kumisev kõla. Arvesta ka sellega, et ahjust välja võttes küpseb leiva sisemus veel edasi. Valmis leib pane niiske käterätiku alla seisma, et koorik liialt kõvaks ei läheks.
Soe leib on lõigates nätske... aga maitseb vääääga hästi! Vanasti ei antud sooja leiba süüa, muidu võis juhtuda, et nädala varud söödi korraga ära:)

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails

NB!

Siinses blogis leiduvad materjalid on autoriõiguse tähenduses autorikaitse objektiks ja materjalide kasutamine kommertseesmärkidel ilma autori loata on keelatud. Muul eesmärgil kasutades lingi palun algsele postitusele.