26 aprill 2011

Traditsiooniline sõir

Olen sõirategu pidanud alati mingiks ulmeliseks raketiteaduseks ja seetõttu pole ma seda kunagi julenud ette võtta. Aga kuna olen viimasel ajal üsna mitu korda saanud meiekandi talupidajalt väga maitsvat sõira, siis tekkis hirmus tahtmine sõirategu ära proovida. Tõin lihavõteteks siis sealtsamast Rae talust piima, kohupiima, mune ja isegi võid ning asusin asja kallale. Kuna taluperenaine Triinu ei raatsinud oma salaretsepti minuga jagada, siis võtsin kasutusele nami-nami retsepti. Ja see oli lihtsam kui ma ette kujutasin ning mis peamine- sõir maitses üllatavalt hästi! Kindlasti proovin suvel seda ka maitserohelisega teha!


1 l piima
500 g kohupiima

50 g võid
2 muna
1 tl soola
2 tl köömneid


Kuumuta piim keemiseni, lisa kohupiim ja kuumuta kuni eraldub vadak (ehk valge piima asemel on potis valkjaskollane läbikumav vedelik). Kalla marliga vooderdatud sõelale nõrguma (ära raskust peale pane), lase rahulikult nõrguda umbes 15 minutit.
Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades, kuni moodustub ühtlane mass (ära keema lase!).
Sega juurde soolaga lahtiklopitud munad ja kergelt röstitud köömned. Kuumuta pidevalt segades veel 3-5 minutit keskmisel kuumusel, aga ära keeda!
Pane külma veega kastetud vormi hanguma.

2 kommentaari:

Pille ütles ...

Julge hundi rind on rasvane, eks :D

Liilia ütles ...

Just nii Pille!

Related Posts with Thumbnails

NB!

Siinses blogis leiduvad materjalid on autoriõiguse tähenduses autorikaitse objektiks ja materjalide kasutamine kommertseesmärkidel ilma autori loata on keelatud. Muul eesmärgil kasutades lingi palun algsele postitusele.