04 märts 2010

Ahjus küpsetatud kartulid

Mulle meeldib süüa teha ahjus, sest siis ei pea pidevalt köögis olema ja pliidi juures seisma. Näiteks meie perele maitsevad ahjus küpsetatud kartulid paremini kui keedukartulid ning mis peamine, ahjus küpsetatud kartulitel jääb rohkem vitamiine alles (keeduveega valatakse väga palju kraanist alla).

kartulid
meresool
1 spl õli

Koori kartulid ja lõika meelepärasteks tükkideks. Kui on väiksemad kartulid, siis olen ka terveks jätnud. Arvesta, et mida peenemad/õhemad tükid seda kiirmemini valmivad. Sega suures kausis kartulid, sool ja õli korralikult läbi (soovi korral maitsesta kartulimaitseainega, küüslaugusoolaga, paprikapulbriga või muu meelepärasega). Laota kartulid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (tänu küpsetuspaberile ei jää kartul panni külge ning ei pea lisama palju õli). Küpseta 220* juures seni kuni kartulid on kuldsed (ca 30-60 minutit, oleneb kartulitükkide suurusest).
Lastele lõikasin kartuliviiludest väikeste küpsisevormigega kujukesi.

Maksakaste

Maksakaste ja lihakaste on kaks jahukastet, mida meie peres hea meelega süüakse (teisi ma ei teegi). Maksakaste, keedetud kartulid ja porgandisalat- sellist kooslust nimetab Joosep haiglatoiduks :) kui ma Siimuga sünnitusmajas olin ja Joosep mind lõuna ajal vaatama tuli, siis sõin sellist toitu ja tema tahtis ka. Sõi peaaegu kogu toidu ära (ta on muidu kohutavalt närb sööja) ja kui ma haiglast koju jõudsin, nõudis esimese asjana haiglatoitu :D ja sõi isuga! Nii et ei maksa nuriseda haiglatoitude üle.

300 g maksa
1 sibul
1 spl jahu
piim
sool
must pipar
hakitud petersell
praadimiseks õli

Puhasta maks soontest ja lõika väikesteks ribadeks, haki sibul. Prae kuumal pannil vähekeses õlis sibul ja kergelt ribadeks lõigatud maks. Raputa peale jahu ja pidevalt segades kuumuta natuke. Vala juurde piim. Pidevalt segades hauta tasasel tulel 10 minutit. Kui  kaste on liiga paks siis lisa piima juurde kui aga vedel, siis piima-jahusegu (kuiva jahu jääb tükki). Maitsesta soola-pipraga, maitserohelisega.
Serveeri kartulitega või näiteks keedetud tatraga.

03 märts 2010

Banaanikeeks šokolaaditükkidega

No meil ikka juhtub, et paar viimast banaani ei maiste enam kellelegi ja lähevad pealt täiesti mustaks. Aga nendest magusaks küpsenud banaanidest tuleb kõige maitsvam keeks, koos šokolaaditükkidega muidugi :)

2 hästi küpset banaaani (kooritult 200 g)
125 g võid
1.5 dl suhkrut
veidi soola
3 muna
2 dl nisujahu
2 dl täistera nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
50 g tumedat šokolaadi
0,5 tl kaneeli


Kaunistuseks:
   šokolaadi
   kuivatatud banaanilõike

Vajuta banaanid kahvliga püreeks. Vahusta pehme või soola ja suhkruga, lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad. Sega küpsetuspulber jahudega ja lisa taignale, pane hulka ka kaneel ja hakitud šokolaad. Lõpuks sega hulka banaanipüree. Vala tainas võitatud keeksivormi.
Küpseta eelsoojendatud ahjus 180* juures 40-50 minutit (kontrolli küpsust tikuga). Lase keeksil 10 minutit vormis jahtuda ning kummuta siis välja. Kaunistuseks nirista peale sulatatud šokolaadi ja aseta sellele banaanichipsid.
Related Posts with Thumbnails

NB!

Siinses blogis leiduvad materjalid on autoriõiguse tähenduses autorikaitse objektiks ja materjalide kasutamine kommertseesmärkidel ilma autori loata on keelatud. Muul eesmärgil kasutades lingi palun algsele postitusele.