13 jaanuar 2011

Kohupiimapontšikud

Eile õhtul tahtsid lapsed et ma küpsetaks neile midagi head, aga mida sa küpsetad kui võid pole ja sellepärast kuskile poodi sõitma hakata on ju ka mõtetu aja ja raha raiskamine (lähimasse poodi on 6 km aga sealsed hinnad ei kannata üldse mingit kriitikat). Õnneks on mul tore naabritädi kellelt tõin eile lisaks ilusatele kollastele kanamunadele ka maitsvat kohupiima, millest saab teadupärast küpsetada ideaalseid potšikuid. Mõeldud-tehtud ja ilmselt teen varsti uuesti, sest need said liiga kiiresti otsa... olid jälle liiga maitsvad!
Retsept pärit minu emalt, kuigi jah, tema küpsetab alati vähemalt topeltkoguse :D 


5 muna
500 g kuivemat ja teralisemat kohupiima või kodujuustu
veidi soola
1 dl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
300 g jahu
1 tl soodat

Küpsetamiseks:
rapsiõli (neutraalse maitsega ja küpsetamiseks sobilikku õli) 

Klopi munad suhkruga lahti, sega juurde kohupiim, sool ja vanilje. Viimasena lisa soodaga segatud jahu ning sega ühtlaseks taignaks (taigen peaks olema selline paksem aga mitte kuiv ja kõva).
Pane väiksema potiga õli pliidile kuumenema (õli peaks olema nii palju, et pontšik saaks seal sees vabalt "ujuda") ja kui õlisse tilgutatud taigen hakkab särisema on see küpsetamiseks paraja kuumusega*.
Võta kahe väikse lusika abil tainast pallikesed ning lase õlisse kukkuda. Küpseta pontšikud kuumas õlis kuldseks ning vajadusel keera pontšikuid ringi, tavaliselt teevad nad seda ise.
Kui pontšikud on kuldpruunid, siis tõsta nad vahukulbi abil köögipaberile nõrguma.
Jahtunud pontšikutele raputa peale tuhksuhkrut.


* Õli ei tohiks olla liialt kuum s.t sinist tossu ajada, sest muidu ei küpse pontšikud seest ära vaid kõrbevad ainult pealt. Samas kui õli on liiga külm, siis imavad pontšikud küpsemise jooksul liiga palju õli sisse.

4 kommentaari:

kardemon ütles ...

väga korrapärase kujuga pontšikud... mul tulevad ikka sellised "erikujulised" kui lusika abil teen. ilmselge arenemisruum mul :)

Liilia ütles ...

ilmselt mul algaja õnn et sain sellised pallid ;)

:) ütles ...

Väga kenad pontšikud tõesti! Meil on ka alati saba ja sarvedega. Lastele meeldib õnneks nii ka. Hea, et meelde tuletasid. Polegi ammu teinud. (Meie retsept Teie omale väga sarnane ka :D ). Vahva blogi. Mulle nii meeldivad sellised blogid, kus on "tavapärasemaid" toite ka. Pereinimesena jätan igasugu ülipeensused lugemata.

Päikest!

Liilia ütles ...

Riinika, aitähh heade sõnade eest... mina teen pontšikuid kahe lusika abiga nii nad saavad kenad pallid.
Üritan ikka jätkata tavapäraste toitudega, sest peenutsemiseks pole aega, raha ega ka sööjaid :D

Related Posts with Thumbnails

NB!

Siinses blogis leiduvad materjalid on autoriõiguse tähenduses autorikaitse objektiks ja materjalide kasutamine kommertseesmärkidel ilma autori loata on keelatud. Muul eesmärgil kasutades lingi palun algsele postitusele.